Hulpaanbod in de regio

Algemeen

Vraagverkenning

Indien u het vermoeden heeft dat uzelf of iemand in uw omgeving of iemand die u professioneel opvolgt kampt met psychische problemen, kan u terecht bij:
PET doet een screening om de hulpvraag te verduidelijken en geeft vervolgens advies m.b.t. het te volgen zorgtraject binnen het GGZ-landschap. 

Ambulante behandeling
Indien de persoon geholpen kan worden door een ambulant consult met een psychiater of psycholoog kan u bij volgende organisaties terecht
Ook kan u de persoon doorverwijzen naar een zelfstandig psychiater of psycholoog.

Outreachende behandeling in de thuissituatie
Indien behandeling aan huis voor de psychiatrische problematiek een noodzaak is, kunnen de volgende mobiele teams ingeschakeld worden:
  • Bij acute psychische problemen komt het Mobiel Crisisteam aan huis in de regio Brugge-Houtland
  • Bij chronische psychische problemen komt het Mobiel Behandelteam aan huis in de regio Brugge-Houtland, het Mobiel Team Oostende in regio Oostende en het Mobiel Team Westkust in regio Veurne
Residentiƫle behandeling
Indien een residentiƫle behandeling noodzakelijk is, kan u terecht bij de volgende zorgvoorzieningen in de regio:
Klik hier om de inventaris te downloaden die meer info verschaft over het kwantitatieve en kwalitatieve aanbod van de Psychiatrische Ziekenhuizen en Psychiatrische Afdelingen van de Algemene Ziekenhuizen binnen onze netwerkregio.

Woonzorgvormen
Indien de psychiatrische problematiek van langdurende aard is en de persoon specifieke GGZ-ondersteuning nodig heeft om alleen te kunnen wonen, kan beroep gedaan worden op volgende organisaties:
Beschut Wonen biedt studiowonen, kamerwonen, groepswonen en 1slpk-app. aan, verspreid over verschillende huizen in de dorps- of stadskern. Klik hier om zicht te krijgen op de diversiteit aan plaatsen van de Beschut Wonen-initiatieven uit de regio. 
Brugwonen biedt intensievere ondersteuning dan binnen de context van Beschut Wonen, maar er is geen 24u/24u-omkadering zoals binnen een Psychiatrisch Verzorgingstehuis. Het is als het ware een tussenvorm. Voor meer info over dit nieuwe project, check www.brugwonen.be
Psychiatrische verzorgingstehuizen bieden een woonst aan aan personen met een gestabiliseerde langdurige psychiatrische stoornis. Ze bieden zeer intensieve begeleiding. Binnen deze woonvorm worden verschillende woonformules gehanteerd, afhankelijk van de setting. 

Activeringsaanbod
Indien de persoon met een psychische kwetsbaarheid nood heeft aan activering kan u deze persoon doorverwijzen naar één van de volgende initiatieven
Ook zijn er laagdrempeligere initiatieven waar men vrij kan langsgaan:
Voor een overzicht van alle vrij toegankelijke activiteiten voor personen met een psychische kwetsbaarheid in de regio kan u terecht op de activiteitenkalender  www.actievelink.be

Mobiele behandeling in de thuissituatie

Bij een vraag naar netwerkondersteuning of adviesverlening, bij mensen met een (vermoeden van) een verstandelijke beperking en bijkomende geestelijke gezondheidsproblemen, kan het DIA-MO-team aan huis gaan in de regio Noord-West-Vlaanderen.