Hulpaanbod in de regio

Wat doet het Mobiel Crisisteam?

Mobiel Crisisteam: acute behandelingin de thuiscontext

Het Mobiel Crisisteam is een ambulant intensief team dat kortdurende interventies op maat biedt in de thuisomgeving van de cliënt voor acute psychische en psychiatrische problemen. Het doel van de crisisbehandeling aan huis is het voorkomen of verkorten van een ziekenhuisopname en het vermijden van herval. Het MCT tracht zowel patiënt als omgeving te ondersteunen, het evenwicht tussen draagkracht en draaglast te herstellen en indien nodig verdere hulpverlening te installeren.
Dit impliceert dat patiënten in hun thuisomgeving behandeld kunnen worden. Het team is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit twee psychiaters, een therapeutisch coördinator/psycholoog, een teamverantwoordelijke, maatschappelijk werkers, een ergotherapeut en psychiatrisch verpleegkundigen.

Doelgroep

Volwassenen tussen de 18 en 64 jaar, die met een acuut psychisch probleem kampen.

De cliënten regio Brugge dienen te verblijven in één van volgende gemeenten: Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Oostkamp, Torhout, Zedelgem of  Zuienkerke.

De cliënten regio Oostende-Veurne dienen als verblijfplaats één van volgende gemeenten te hebben: Alveringem, Bredene, De Panne, Gistel, Koksijde, Middelkerke, Diksmuide, Nieuwpoort, Oostende, Oudenburg en Veurne.


 

Aanmelden

Regio Brugge: Dit kan dagelijks van 8u30-21u15 via het telefoonnummer 050-30 17 65

Regio Oostende-Veurne: kan dagelijks van 8u30 - 17u00 via het telefoonnummer 0471-68 11 49

Ø  Huisarts of behandelend psychiater kan aanmelden na overleg en met toestemming van de cliënt. Na aanmelding nemen we onmiddellijk telefonisch contact op met de cliënt en plannen zo vlug mogelijk een huisbezoek.


Werking

Als crisisbehandeling in de thuisomgeving een meerwaarde betekent voor de cliënt en zijn of haar omgeving wordt een traject opgestart. De intensiteit en de duur van het traject wordt bepaald volgens noodzaak. Dit kan bestaan uit slechts enkele gesprekken of een meer intensief traject afhankelijk van de situatie maar steeds met een maximum van 4 weken. Een huisbezoek door of ambulante consultatie bij de psychiater gebeurt op indicatie.

De aanmelder en het (in)formeel netwerk rond de cliënt worden gedurende het hele traject actief betrokken. Indien nodig wordt er bijkomende zorg opgestart.

Contact

Mobiel Crisisteam Brugge: 
tel. 050-30 17 65
2a.kernteam@netwerkggzregionw-vl.be (link sends e-mail)

Mobiel Crisisteam Oostende-Veurne
tel. 0471-68 11 49
2a.kernteamoostendeveurne@netwerkggzregionw-vl.be (link sends e-mail)

Artikel over de werking van het Mobiel Crisisteam